AGRIWATER, l’empresa que aglutina l’activitat agrària d’Aigües del Segarra Garrigues, ha estat beneficiària d’un ajut a l’execució de projectes de Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri) (intervenció 7161), en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027, correspon convocatòria 2023 – Segona resolució, amb un pressupost d’execució de 308.139€
El Grup Operatiu “ImNovaBean: Impuls del cultiu de mongetes seques en noves zones de Catalunya: viabilitat, sostenibilitat i ús eficient de l’aigua”, està liderat per AGRIWATER, coordinat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i compta amb els socis Agrària del Vallès SCCL, Foment Agrícola les Planes, SCCL i amb els col·laboradors Agropecuària d’Artesa de Segre, SCCL i Cooperativa de Productors de Conreus Extensius de Girona, SCCL. Els treballs seran dirigits pels centres tecnològics Fundació Miquel Agustí i l’IRTA.
Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (IDESCAT, 2024), el 43% de la superfície cultivada a Catalunya es destina als cereals, amb l’ordi i el blat predominants en secà, i el blat de moro i l’ordi en regadiu. Els llegums representen només l’1%. Aquest model agrícola convencional no s’alinea amb les noves directrius de la Unió Europea, que promouen la rotació de cultius, la reducció de pesticides i l’ús eficient de l’aigua. Aquest sistema, malgrat ser tradicional, presenta vulnerabilitats econòmiques i ambientals, com l’estancament dels rendiments, la dependència de fertilitzants i pesticides, i la degradació del sòl per monocultiu. També es veuen afectats per l’augment dels costos de producció i els efectes del canvi climàtic. Per això, és necessari explorar alternatives viables i sostenibles, destacant la recuperació del cultiu de lleguminoses per a consum humà i l’aplicació de noves tècniques de producció com a eixos de renovació agrícola a Catalunya.
És reconegut que les lleguminoses són beneficioses per a la salut i el medi ambient, ja que proporcionen proteïnes, fibra, vitamines i minerals essencials, i ajuden a millorar la fertilitat del sòl fixant el nitrogen de l’aire. Això redueix la necessitat de fertilitzants químics i evita la contaminació de l’aigua, fent-les un component clau d’una agricultura més sostenible.
La nostra dependència exterior de les lleguminoses gra per consum humà és molt alta. Segons diferents fonts, s’importa entre el 70 i 80% dels llegums que es consumeixen en l’estat espanyol. En concret s’importen el 85 % de les mongetes seques consumides, la majoria provinents de l’Argentina.
En aquest context, AGRIWATER, impulsa el cultiu de mongetes com a alternativa als cultius tradicionals d’estiu, promovent un ús més eficient dels recursos naturals. Altres cooperatives a Catalunya també aposten per aquest cultiu, que pot ser una alternativa viable al blat de moro, amb menys consum d’aigua i d’adob nitrogenat. No obstant això, encara hi ha desafiaments a superar, com la gestió mecanitzada, el control de males herbes, la qualitat de les llavors i l’ús eficient de l’aigua.
Concretament, l’objectiu general d’aquest Grup Operatiu és impulsar el cultiu de mongetes seques en diferents zones de Catalunya tenint en compte la viabilitat, rendibilitat i la sostenibilitat del cultiu mitjançant una estratègia multidisciplinària (germoplasma, maneig del cultiu i gestió de l’aigua).
El projecte es durà a terme en tres zones d’actuació: sistema del Segarra Garrigues, els regadius del Canal d’Urgell i el Vallès Oriental.